Vlaggenmast vervangen op de Vuurtoren van Urk

De vuurtoren van Urk is een vuurtoren van 18,5 meter hoog die staat op Urk. De huidige vuurtoren werd in 1844 gebouwd en werkt sinds enkele jaren volledig automatisch.

Al vanaf 1617 brandde er op Urk een vuur. Dit kolenvuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen die vanaf Amsterdam naar de Noordzee voeren. Zij werden door dit vuur de weg gewezen.

In 1837 werd een vierkante baak gebouwd.

De vierkante baak werd in 1844 weer afgebroken en in plaats daarvan werd de vuurtoren in de huidige vorm gebouwd. De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens).

In 2009 is er bij onderhoudswerkzaamheden een nieuw koperen dak aangebracht.

In 2016 hebben wij er een nieuwe vlaggenmast opgezet, de oude moesten we helaas afkeuren.

Beschrijving van de vuurtoren op Urk:
De ronde witte toren heeft een hoogte van 31 meter boven de middenstand. Op de top is een rood gekleurd lichtwerk geplaatst. Om het licht een draaiend effect te geven, is er in de toren een gewicht geplaatst dat door de vuurtorenwachter met regelmaat moest worden opgehesen. Het langzaam wegzakken van het gewicht zorgde ervoor dat de lenzen gingen draaien rondom een stilstaande lamp. Elke vijf seconden is er een lichtstraal zichtbaar van 0,2 seconden. Alhoewel het licht later geautomatiseerd is, hangt het gewicht nog steeds in het midden van de toren. Het licht heeft een maximaal bereik van ruim 33 kilometer. De woning van de vuurtorenwachter is verbonden met de vuurtoren en in de jaren vijftig gebouwd nadat de oude woning is vervangen. In 1972 is de vuurtoren verbouwd en gerestaureerd. De vuurtoren bevat op de begane grond een kleine tentoonstelling over de vuurtorenwachters, hun bezigheden en bijzondere gebeurtenissen.

 

Gegevens vuurtoren:

Plaats: Urk,
Gemeente: Noordoostpolder
Provincie: Flevoland
Water: IJsselmeer (Voormalige Zuiderzee)
Ontwerp: J. Valk
Gebouwd in: 1844-1845
Hoogte boven middenstand: 31 meter
Bereik licht: 18 zeemijlen - 33 kilometer
Status: Rijksmonument